mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Tekenbeet
foto beschikbaar voor iPhone

Tekenbeet

Wat zijn tekenbeten?

Teken zijn parasieten die leven in bossen en natuurgebieden. Ze bijten mens en dier om zich vol te zuigen met bloed.

Tekenbeten zijn op zichzelf ongevaarlijk maar moeten vermeden worden omdat  de teek besmet kan zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze kan via de beet overgebracht worden naar de mens. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. In het vroeg stadium (1 tot 3 weken na de beet) veroorzaakt de ziekte van Lyme typische huidafwijkingen, maar later (ongeveer 6 maanden - 1 jaar na de eerste symptomen) kan de Borrelia de huid, het zenuwstelsel, de gewrichten of het hart aantasten.

Wat kan de arts voor u doen?

Indien de arts een typisch huideruptie ziet, nl een roodheid die centrifugaal uitbreidt, dan zal hij een aangepaste antibioticabehandeling geven.  (penicilline of tetracycline).

Bij twijfel zal hij  8 weken na de beet wachten om een bloedonderzoek uit te voeren, daar voordien de serologie nog negatief kan zijn.

Wat kan u zelf doen?

Eerst en vooral is het belangrijk een tekenbeet te vermijden. Om te beginnen bedekt men de huid best met kledij wanneer men naar een bosrijk gebied gaat.
Indien u dieren hebt, controleer ze regelmatig op de aanwezigheid van teken en behandel ze.

Bij thuiskomst kunt u best de huid zorgvuldig controleren. Wanneer u toch een tekenbeet hebt moet de teek verwijderd worden, dit gebeurt best voorzichtig met een speciale pincet en een draaiende beweging om geen tekenresten in de huid te laten. Het is aan te raden de datum van de tekenbeet te noteren en deze plek gedurende 3 maanden in de gaten te houden.

Wanneer men rond de tekenbeet een rode plek ziet die geleidelijk aan groter wordt en in het midden weer verbleekt is er sprake van een besmette beet. Dan moet u uw arts contacteren.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring