mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Haaruitval
foto beschikbaar voor iPhone

Haaruitval

Wat is haaruitval?

Haaruitval ( in medische taal alopecie) is een veel voorkomend probleem.

Een mens heeft gemiddeld 100000 haarfollikels op het hoofd. Haargroei bestaat uit drie fasen. Het haar groeit gemiddeld 3 jaar (anagene fase), nadien komt het in een korte overgangsfase (catagene of regressie fase), dan komt het enkele maanden in de rustfase (telogene fase) en nadien komt het geleidelijk los zitten en valt het uit. Haar groeit gemiddeld 1 cm per maand.

We verliezen ongeveer een honderdtal haren per dag, deze haren worden continu vervangen. Een zekere mate van haaruitval is dus normaal. Pas wanneer de balans tussen aangroei en verlies verstoord is, en er meer verlies is dan aangroei, spreken we van haaruitval.

Er zijn verschillende soorten haaruitval.

De meest voorkomende vorm van haaruitval is androgenetische alopecie. Deze vorm van haaruitval is hormonaal en wordt erfelijk bepaald. Deze alopecie is een normaal fysiologisch proces en wordt niet als een ziekte beschouwd.

De haaruitval verloopt volgens een bepaald patroon.

Bij mannen begint het proces op de kruin en vindt er een regressie eerst van de temporale (slaapinhammen) en dan van de frontale haarlijn plaats. Achteraan en opzij van het hoofd blijven de meeste haren behouden. Bij sommige mannen kan de evolutie snel gaan. Haarverlies begint in de twintig en een volledige kaalheid van de bovenste schedel is mogelijk op 30 jarige leeftijd. Bij anderen evolueert het haarverlies veel trager. Indien de man op 30 jarige leeftijd nog over een redelijke haardos beschikt, zal hij nooit volledig kaal worden.

Bij de vrouw is de haaruitval eerder diffuus, we zien een geleidelijke uitdunning van het haar op de kruin en op het bovenste deel van de schedel, terwijl frontaal een zekere haargroei behouden blijft. Het haarverlies begint tussen de 40 – 50 jaar oud.

Zowel bij mannen als bij vrouwen wordt deze haaruitval veroorzaakt door de invloed van mannelijke hormonen op de haarwortels.

Wat kan de arts voor u doen?

De meest gebruikte en bewezen efficiënte medicatie is minoxidil, 2 % - 5 % oplossing  die  voor een nieuwe haargroei of voor een stabilisatie van de haaruitval zorgt. Wanneer de behandeling wordt stopgezet zal het gunstig effect ook verdwijnen.

Finasteride is een anti-androgene (remt de mannelijke hormonen) medicatie.  In een lage dosis zou het een positief effect hebben op de haaruitval bij mannen. Het effect is pas waarneembaar na 6 maanden en het dient blijvend te worden ingenomen.  Het staat nog niet vast of er geen negatief effect is op de productie en de vorming van de spermen.  Het is dus niet aangeraden van het te geven aan mannen die kinderen wensen.

Het mag niet aan vrouwen gegeven worden

Bij vrouwen kan de haaruitval ontstaan door een overproductie van mannelijke hormonen. Het haarverlies zal dan volgens het mannelijk patroon verlopen. Een arts raadplegen is dan noodzakelijk daar dit haarverlies deel kan uitmaken van een inwendige ziekte.  

Na uitsluiten van een inwendige aandoening  kan de arts een afremmend hormonaalderivaat van de mannelijke hormonen geven  door een combinatie van de pil Diane-35 en Androcur voor te schrijven. Een nauwe opvolging is noodzakelijk.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring