mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Zweten - Overmatig zweten - Hyperhidrosis
foto beschikbaar voor iPhone

Zweten - Overmatig zweten - Hyperhidrosis

Wat is zweten - overmatig zweten - hyperhidrosis?

Zweten of transpireren is het uitscheiden van vocht via speciale orgaantjes, de eccriene zweetkliertjes, in de huid (zie structuur van de huid).

Zweten is een natuurlijk proces om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Het is een fysiologisch  reactie bij stress, angst, inspanning en warme omgeving (temperatuurregeling). Het is een secundaire reactie aan catecholamine release bij shock, syncope, anafylactische reacties, hypoglycemie. En verder zweet men bij koorts, angst/stress, endocrinologische stoornissen waaronder diabetes, hyperthyreoidie, menopauze (+ flushes), en alcoholmisbruik.

Zweet aanvallen worden ook sporadisch gezien bij erytrodermische vormen van atopisch eczeem (de volledige huid is aangetast door eczeem) waarbij de temperatuurregulatie verstoord is.

Bij overmatig zweten kan er sprake zijn van een verstoring van het evenwicht in een deel van het (sympatisch) zenuwstelsel, dat zich bezighoudt met het regelen van de activiteit van de eccriene zweetklieren.

We onderscheiden twee soorten zweetklieren:

Eccriene zweetklieren: deze zijn verantwoordelijk voor het zweten (transpireren), ze bevinden zich over gans het lichaam. Bij stress geven ze klamme handen of zweet op het aangezicht. Deze klieren spelen ook een rol bij de eliminatie van onbruikbare of schadelijke stoffen

Apocriene zweetklieren: deze bevinden zich ter hoogte van de oksels, rond de anus en de tepels. Deze worden minder beïnvloed door stress. Dit zweet bevat geurstoffen of feromonen die een seksuele partner kunnen aantrekken.

Echter heeft het zweet zelf geen slechte  geur, maar zijn het de bacteriën die zweet omzetten in een typische lichaamsgeur.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Reiniging Zweten - Overmatig zweten - Hyperhidrosis
» Verzorging Zweten - Overmatig zweten - Hyperhidrosis

Wat kan de arts voor u doen?

Botox injectie: het middel zorgt voor een tijdelijke blokkade van de zenuwgeleiding naar de zweetklieren. Het effect kan enkele maanden aanhouden. Het effect in de oksels duurt langer dan op de handpalmen.

Iontoforese: hierbij zal men het zweetkanaal tijdelijk afsluiten door middel van een elektrische stroom dat door een bakje water wordt geleid. Het effect kan enkele dagen aanhouden.

Heelkundige ingrepen: Bij overmatig zweten van de handpalmen kan een sympatectolyse uitgevoerd worden ttz de zenuwen die de hypersecretie van de eccriene zweetklieren regelen worden vernietigd.

Tot slot kunnen de zweetklieren van de okselregio ook verwijderd worden. Deze ingreep is delicaat.

Wat kan u zelf doen?

U kunt transpiratie-remmende producten aanbrengen om het zweten te verminderen.

De kwalijke geurtjes kan je aanpakken door de zones waar u abnormaal veel zweet te wassen met een ontsmettende zeep zoals Isobetadine Zeep.

Links & documentatie

» folder Isobetadine zeep

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring