mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Peri-orale dermatitis
foto beschikbaar voor iPhone

Peri-orale dermatitis

Wat is peri-orale dermatitis?

Peri-orale dermatitis is een ontsteking rond de mond. Het veroorzaakt rode plekjes van enkele mm groot, puistjes, heel kleine blaasjes, vesikels genoemd, gevuld met vocht en kleine schilfers. Dit kan gepaard gaan met jeuk maar ook met een brandende, stekende pijn. De zone direct rond de lippen is meestal niet aangetast. De uitslag kan ook langs de neus en rond de ogen voorkomen. Als het rond de ogen voorkomt wordt het dermatitis “peri-ocularis“ genoemd.

Peri-orale dermatitis ontstaat door het smeren van cosmetica die de poriën afsluiten, of door het gebruik van sterk werkende corticosteroïdencrèmes. Tegelijkertijd onderdrukken deze corticoïdencrèmes ook de uitslag en de jeuk of het brandend gevoel. Dus na stoppen worden de symptomen eerst erger. Daarom blijven de meeste mensen stug doorgaan met smeren.

Het komt vaker voor bij mensen met een vette huid, en meer bij vrouwen dan bij mannen. Het kan ook bij kinderen voorkomen.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Verzorging Peri-orale dermatitis

Wat kan de arts voor u doen?

Eerst en vooral het oorzakelijk product opzoeken. Dit vergt een grondige anamnese. Zo bijvoorbeeld bij kinderen kan een peri-orale dermatitis ontstaan op het niet genoeg afwassen met water van de tandpasta na poetsen van de tanden.

Wanneer het stoppen met de cosmetica of corticosteroïdencrèmes niet voldoende is kunnen in de ontwenningsperiode in lokale vorm tetracycline, erythromicine of metronidazol gegeven worden. Orale antibiotica zoals tetracycline kunnen ook worden voorgeschreven bij volwassenen. Deze antibiotica hebben een bijzondere nevenwerking: ze kunnen ook ontstekingen remmen en maken de huid rustiger en minder rood.

Andere producten die de ontsteking remmen maar die geen corticosteroïden bevatten en door uw arts kunnen voorgeschreven worden zijn bijvoorbeeld Elidel crème of Protopic zalf, dat zijn hormoon-vrije crèmes die ook bij eczeem gebruikt worden. 

Wat kan u zelf doen?

Stoppen met het gebruik van cosmetica, eventueel aangepaste cosmetica of een eenvoudige verzorgende basiscrème gebruiken.
Bij gebruik van corticosteroïdencrèmes: stoppen. Dit gebeurt best niet van de ene dag op de andere maar door af te bouwen, want  eerst zal het erger worden. Dit is echter een fase waar u doorheen moet. Uiteindelijk zal het verdwijnen.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring