mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Rosacea
foto beschikbaar voor iPhone

Rosacea

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht, waarvan de oorzaak nog niet precies gekend is. Het komt meestal voor bij vrouwen van middelbare leeftijd met een lichte fototype.

Rosacea  wordt gekenmerkt door roodheid, gewoonlijk symmetrisch vlekkig voorkomend in het gelaat. De typische symptomen zijn felrode wangen en neus. Er worden twee componenten onderscheiden, een vasculair component met verwijde bloedvaatjes en roodheid, en een acneïform component met papels, pustels en vast bultjes. Het lijkt zeer sterk op acné met als grootste verschil dat er bij rosacea GEEN zwarte of witte puntjes puntjes aanwezig zijn en dat de ziekte niet de haarklier aantast zoals bij acne. Ook de leeftijd waarop het voorkomt verschilt.

Rosacea kan in 4 subtypen verdeeld worden. Eén van deze subtypes is de aantasting van de neus, die meestal bij mannen voorkomt. De huid van de neus is hierbij onregelmatig verdikt en de follikelopeningen zijn verwijd. De kleur varieert van helder rood tot paars-rood. Klassiek wordt dit onterecht geassocieerd met drankgebruik (elephantiasis des buveurs, whisky nose, grog blossom, drankneus).
Een andere subtype rosacea gaat gepaard met oogafwijkingen. Deze kunnen voorafgaan aan de cutane rosacea, wel tot 30 jaar.

Rosacea kan goed behandeld worden maar niet genezen, de oorzaak is onbekend.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Bescherming zon/winter Rosacea
» Verzorging Rosacea
» Camouflage Rosacea

Wat kan de dermatoloog voor u doen?

Meestal zal men starten met het voorschrijven van een lokaal antibioticum, metronidazol (ROZEX). Ook het lokaal aanbrengen van azelaïnezuur of clindamycine zou een verlichting van de symptomen geven.

Wanneer dit niet voldoende helpt kan men orale antibiotica, doxycycline, tetracycline, minocycline voorschrijven. Deze moeten gedurende enkele maanden worden ingenomen. Bij papulopustels kan Flagyl gegeven worden.

In ernstige gevallen kan men overgaan tot het voorschrijven van isotretinoïne.

Voor het behandelen van de roodheid (couperose) kan men gebruik maken van laserbehandelingen.

Bij verdikking van de neus kan laser-chirurgie of chirurgische peelings gebeuren.

Bij oogaantasting moet de patient naar een oogarts verwezen worden om een correcte diagnose en behandeling in te stellen.

Wat kan u zelf doen?

Het is belangrijk de huid met zachtheid te behandelen.

Zon, alcohol, gekruid eten, warmte en bepaalde cosmetica zouden de rosacea verergeren, deze factoren kunnen dus beter vermeden worden.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring