mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Seborre├»sch eczeem - Seborroisch eczeem/dermatitis
foto beschikbaar voor iPhone

Seborre´sch eczeem - Seborroisch eczeem/dermatitis

Wat is seborrhe´sch eczeem?

Seborrheïsch eczeem is een zeer veel voorkomende onschuldige huidaandoening. Het veroorzaakt zalmrode, schilferachtige plekken die jeuken. 

Seborrheïsch eczeem komt voor op  typische plaatsen rijk aan talgklieren zoals de plooien langs de neus, tussen de wenkbrauwen, tussen de wimpers en op de haarlijn langs het voorhoofd, op de oogleden, in en achter het oor. Soms komt het ook voor op de borst en op de rug tussen de schouderbladen.
Seborrheïsch dermatitis komt zelden voor voor de puberteit en komt  vooral  tussen de 18 en 40 jaar voor. Mannen worden frekwenter aangetast. Het kan ook voorkomen bij de zuigeling in de eerste maanden van het leven en nadien weer verdwijnen.

Het wordt veroorzaakt door een gist: Pityrosporon ovale. Deze gist bevindt zich in de talgklieren, en is ook aanwezig bij mensen zonder seborreïsch eczeem. Stress, vermoeidheid, ziekte en droge lucht zorgen voor een verminderde weerstand tegen deze gist waardoor de eruptie tot uiting komt. Zon en vakantie hebben een gunstige invloed op de aandoening.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Reiniging Seborre´sch eczeem - Seborroisch eczeem/dermatitis
» Verzorging Seborre´sch eczeem - Seborroisch eczeem/dermatitis

Wat kan de dermatoloog voor u doen?

Voor de behandeling van sebborrheïsch dermatitis wordt een antimycoticum of schimmelproduct tegen de pytirosporon voorgeschreven.
Bij ernstige jeuk kan een lichte cortisonecrème worden voorgeschreven. Deze moet enkele dagen gebruikt worden en nadien kan worden overgeschakeld op onderhoudstherapie zonder cortisones.
Salicylzuur wordt soms voorgeschreven om dikke schilfers los te maken. Vaak worden combinaties van deze medicaties gegeven.   
Deze medicaties bestaan onder verschillende vormen naargelang de anatomische regio die moet behandeld worden, vb behaarde schedelhuid, gezicht, borst, enz.

Bij zeer uitgesproken letsels kan inname van orale anti-schimmel medicatie noodzakelijk zijn.

Share :
Copyright 2023 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring