mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Wratten
foto beschikbaar voor iPhone

Wratten

Wat zijn wratten?

Wratten zijn goedaardig woekeringen van de huid, veroorzaakt door een virus uit de familie van de humane papilloma virussen (HPV).

Ze zijn besmettelijk en komen zeer veel voor. Wratten komen het vaakst voor bij kinderen en jongeren, naarmate men ouder wordt bouwt men meestal een soort weerstand op tegen de wratten.

De gewone wratten komen voor op handen, voeten, knieën en het gezicht.

Genitale wratten zijn wratjes die voorkomen rond de genitaliën, meestal bij de volwassenen. Het type HPVvirus die genitale wratten veroorzaakt is verschillend van degene die teruggevonden wordt op de rest van het lichaam. Ze zijn gevaarlijker daar zij ter hoogte van de baarmoederhals kanker kunnen veroorzaken.

Men ziet op of rond de genitaliën of de anus  kleine rode wratjes die kunnen samenvloeien tot grotere bloemkoolachtige wratten. Ze zijn seksueel overdraagbaar, heel zelden kunnen ze worden overgedragen via gemeenschappelijk gebruikte handdoeken en washandjes.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Reiniging Wratten
» Verzorging Wratten

Wat kan de arts voor u doen?

Normaal verdwijnen wratten vanzelf binnen de 2 jaar. Daarom is het aan te raden enkel wratten die voor ongemak zorgen, of wratten op gelaat en vingers, of wratten die zich snel verspreiden, te behandelen. Geen enkele behandeling garandeert dat de wrat niet meer terugkomt.

Genitale wratten worden best door de arts onderzocht. Komt voor bij volwassenen, mannen en vrouwen en kan door sexueel contact overgebracht worden. Ook een nazicht van de partner is dan aangewezen.  Genitale wratten bij kinderen worden best aan de arts of dermatoloog getoond om een ander onderliggende oorzaak uit te sluiten.Het is pijnlijk gedurende ongeveer  een half uur.

  • Bevriezen

De arts kan de wrat behandelen met vloeibare stikstof. Zo bevriest de wrat en sterft ze af. De behandeling moet meestal enkele keren herhaald worden. Deze behandeling veroorzaakt geen littekens maar de huid kan wel tijdelijk verkleuren.

  • Bleomycine

Is een chemotherapeuticum dat in de wrat kan worden ingespoten met of zonder een fijne naald. Deze stof is toxisch en mag zeker niet gebruikt worden bij kinderen of zwangere vrouwen. Bleomycine wordt vooral toegepast voor voetzoolwratten, maar mag niet ingespoten worden in de tenen of vingers want dan kan er een sclerose of verharding van de huid voorkomen.

  • Verrutop

Is en nieuwe behandelingsmogelijkheid en is niet of weinig pijnlijk. De resultaten zijn te vergelijken met de bevriezings behandelingen. Verrutop bestaat uit organische zuren, metaalionen en nitrisch zuur. Het wordt lokaal aangebracht door de dermatoloog.  

  • Uitlepelen, wegbranden, uitsnijden

Een mogelijke oplossing maar de verdwijning van de wrat is niet gegarandeerd en er kunnen littekens ontstaan.

  • Laserbehandeling

Meestal werkt men met de CO2-laser. Dit is echter geen wondermiddel en eveneens pijnlijk.

  • Magistrale bereidingen op basis van salicylzuur

Salicylzuur is een bijtende stof  voor lokaal gebruik. Men moet de omringende huid goed afschermen om te voorkomen dat deze ook beschadigd wordt.  

  • Genitale wratten of venerische papillomen

 Bovenvernoemde therapieën kunnen toegepast worden maar meer specifieke behandelingen zijn: 

-  Podofylline die lokaal aangebracht moet worden voor een korte periode en dan afgewassen worden. Het is een bijtend product.
-  Aldara : het actief bestanddeel is imiquimod. Deze medicatie stimuleert de immuniteit en stoot de virus weg.

Ter bescherming van het ontwikkelen van kanker op de baarmoederhals kan er nu een vaccinatie toegedient worden aan meisjes tussen 12 en 16 jaar.

Wat kan u zelf doen?

Preventief is het aan te raden de voeten steeds zorgvuldig te wassen en af te drogen na sporten en zwemmen. Besmetting gebeurt vaak via natte vloeren in zwembaden en gemeenschappelijke douches, slippers dragen is dus de boodschap. Ook regelmatig wassen van de voeten met isobetadinezeep kan het ontstaan van wratten voorkomen.

Wanneer er reeds wratten aanwezig zijn kan men daar beter niet aan pulken, ook nagelbijten en duimzuigen moeten vermeden worden om besmetting op andere plaatsen te voorkomen.

Om de wrat zelf te behandelen kan men gebruik maken van middelen om de wrat lokaal aan te stippen. Deze zijn meestal ook op basis van salicylzuur.

Bij vermoeden van genitale wratten bij volwassenen en kinderen raadpleeg uw arts.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring