mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Luizen
foto beschikbaar voor iPhone

Luizen

Wat zijn luizen?

Luizen zijn parasieten die hun voedsel op of in de huid zoeken.

Ze kunnen voorkomen op verschillende regio’s van de huid:  op de behaarde hoofdhuid, over het hele lichaam, maar vooral op de nek en rug, oksels en buikriemstreek en ten slotte in de schaamstreek. Bij infectie in de schaamstreek spreekt men soms van morpionen.

Luizen  voeden zich met bloed dat ze opzuigen via kleine prikjes. Zonder bloed kan een luis slechts 24 à 48 uur overleven. Een volwassen luis is ongeveer 2 tot 4 mm groot en lichtgrijs tot bruin van kleur.

Luizen zijn zeer besmettelijk. Ze verplaatsen zich door te kruipen. Bij nauw contact verplaatst ze zich al kruipend gemakkelijk van het ene  lichaamsdeel naar het andere. Ze kunnen ook via sjaals, mutsen of andere hoofddeksels, kleren, lakens, dekens, enz… overgebracht worden. Ook door het delen van borstels en kammen kunnen ze op een andere hoofdhuid terechtkomen.

Neten zijn de eitjes van de luizen. Deze kleven aan de haren en groeien mee met het haar. Ze bevinden zich meestal in de nek, achter de oren, onder de froufrou of onder de staart. Er zijn neten met levende luizen (geelwit tot parelmoer), neten met dode luizen (zwart tot bruin) en lege neten (wit).

Luizen zijn niet noodzakelijk het gevolg van slechte hygiëne! Dit is vooral het geval bij hoofdluizen die zeer frequent zijn bij kinderen die naar school gaan en die gemakkelijk kleren uitwisselen. Hygiëne speelt wel een belangrijke rol bij luizen op het lichaam en in de schaamstreek.

Het belangrijkste symptoom is JEUK. Voornamelijk ter hoogte van het achterhoofd. Door de beet gaat het speeksel van de luis in de huid waardoor er jeukende papels ontstaan, die aanleiding geven tot krabben en secundaire korstvorming. Men zal op zoek gaan naar de neten die vast aan de haren zitten.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Verzorging Luizen

Wat kan u zelf doen?

De eerste stap is de diagnose. Zijn er luizen aanwezig? Ze bevinden zich vaak achter de oren en in de nek. Dit gebeurt op basis van de aanwezigheid van neten en/of levende luizen en best met behulp van de nat-kam methode.

Aantonen van de langwerpige neten die vastzitten dicht bij de basis van de haren is een gemakkelijke methode, maar vraagt soms een ervaren oog.

DE NAT-KAM METHODE

  1. Breng zeer veel conditioner in het haar, laat deze enkele minuten inweken.
  2. Kam de knopen uit het haar met een gewone kam.
  3. Kam het haar van achter naar voor met een luizenkam tegen de schedelhuid aan (hoofd voorover). Start bij het ene oor en schuif na elke beweging op naar het andere oor. Van links naar rechts en van rechts naar links.
  4. Veeg na elke kambeweging de luizenkam af aan een witte servet of keukenrol en controleer op luizen.
  5. Spoel het haar uit en laat het zeer nat. Kam het haar met een gewone kam naar achter.
  6. Kam nu met de luizenkam van voor naar achter (rechtop zitten). Start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor.
  7. In totaal ongeveer 15 minuten kammen. Na de kambeurt leg je de kam in ontsmettingsmiddel om hem te reinigen. Deze behandeling herhaal je 4 maal gedurende 2 weken.

Wanneer de aanwezigheid van luizen is vastgesteld is het belangrijk de rest van het gezin ook te controleren en de school te verwittigen. Preventief behandelen heeft geen zin en veroorzaakt irritatie van de hoofdhuid en resistentie aan de bestaande behandelingen.

Behandeling met luizenproducten: na 1 week herhalen om de intussen uitgekomen luizen te verwijderen.

Recent gedragen mutsen, sjaals, kledij, beddengoed: wassen op 60 graden. Borstels en kammen reinigen in warm water. Houd voorwerpen die niet op meer dan 60 graden in de machine mogen worden gewassen 3 dagen in een hermetisch afgesloten plasticzak.

Voor lichaamsluizen en schaamluizen is het best de haartjes te scheren, de huid goed borstelen, eventueel antiluizenproduct aanbrengen en alle kleren en beddengoed op 60 graden wassen.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring