mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Windpokken
foto beschikbaar voor iPhone

Windpokken

Wat zijn windpokken?

De windpokken is een typische kinderziekte. Bijna ieder kind zal dit krijgen en men geneest meestal vanzelf na enkele dagen.

Ze worden gekenmerkt door blaasjes op het lichaam, meestal komen deze eerst voor op de romp en dan verspreiden ze over het ganse lichaam. Eerst ziet men rode puntjes, deze veranderen in blaasjes die uiteindelijk uitdrogen tot korstjes. Er is meestal sprake van jeuk. Andere symptomen zijn koorts en hoesten.

De windpokken worden veroorzaakt door het varicella-zoster virus, dit is het zelfde virus dat zona veroorzaakt bij volwassenen, vandaar dat volwassen met zona beter niet in de buurt komen van kinderen die nog geen windpokken gehad hebben.

De windpokken zijn zeer besmettelijk. Ze worden verspreid via de lucht en via het vocht in de blaasjes op de huid. Men is besmettelijk vanaf 2 dagen voor de blaasjes zichtbaar worden tot als alle blaasjes uitgedroogd zijn.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Reiniging Windpokken
» Verzorging Windpokken

Wat kan u zelf doen?

Het belangrijkste is voorkomen dat er aan de blaasjes gekrabd wordt, anders kunnen littekens ontstaan. De blaasjes kunnen worden gedroogd met behulp van een uitdrogende lotion. Een bijkomende infectie kan vermeden worden door een antisepticum aan te brengen.

Bij teveel jeuk, kan eventueel een jeukstillend medicijn aangewezen zijn.

Probeer besmetting van andere kinderen te voorkomen.

Een badje nemen mag, maar niet wrijven, enkel deppen bij het afdrogen.

Share :
Copyright 2022 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring