mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Zonneallergie
foto beschikbaar voor iPhone

Zonneallergie

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een overgevoeligheid van de huid na een normale blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen zoals een zonnebank.

Deze overgevoeligheid voor de zon kan plots optreden, meestal bij jonge volwassenen. Het komt evenveel voor bij mannen als vrouwen ongeacht de leeftijd. Zonneallergie komt vaker voor bij mensen met een bleke huid.

Eenmaal men zonneallergie gehad heeft zal deze allergie vaker voorkomen bij blootstelling aan de zon.

De meest voorkomende vorm van "zonneallergie” is de "polymorfe lichteruptie" (afgekort: PLE) . Polymorf betekent "in verscheidene gedaanten voorkomend". De meest voorkomende huidafwijkingen zijn sterk jeukende kleine verhevenheden, die men papels noemt. Ook worden wel blaasjes, roodheid, zwelling en schilfering gezien. In een tweede tijd kunnen de huidreacties  zich uitbreiden naar niet aan licht blootgestelde delen van de huid.

De eruptie gaat gepaard met veel jeuk en is gelokaliseerd op de delen van het lichaam die aan de zon werden blootgesteld. Meestal treden de symptomen op tussen de 24 en de 48u na de zonneblootstelling.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Bescherming zon/winter Zonneallergie
» Verzorging Zonneallergie

Wat kan de dermatoloog voor u doen?

De eerste behandeling bestaat uit lokale corticoiden.

Bij hevige zonne-allergie kunnen anti-malaria middelen worden voorgeschreven.

Eventueel kan men lichttherapie voorschrijven. Hierbij wordt de huid enkele malen blootgesteld aan een UV-lichtbron (vooral UVA) alvorens men voor het eerst de zon in gaat.

Wat kan u zelf doen?

Blijf uit de zon tussen 12 en 15 uur. De zon is dan op zijn sterkst.

Als je in de zon komt, draag dan een zonnehoed of zonneklep. Bescherm je huid ook door je armen en benen te bedekken met kleding.

Vermijd plotse blootstelling aan zeer felle zon, probeer geleidelijk aan de huid aan de zon te laten wennen.

Breng altijd een goede zonnebescherming aan vooraleer u in de zon komt! Daar zonneallergie meestal door UVA-stralen veroorzaakt wordt: zorg ervoor dat uw zonnecrème ook tegen UVA-stralen beschermt. De UVA-beschermingsfactor moet minstens 1/3 van de UVB-beschermingsfactor zijn.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring