mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Uw huid, biologie  >  Huidleeftijd
foto beschikbaar voor iPhone

Huidleeftijd

De huid van een baby, puber, volwassene of een ouder persoon is verschillend.  

Elk van deze heeft dus zijn eigen aangepaste verzorging nodig.

Baby's en kinderen

babyhuid

 

De samenstelling van de huid van de pasgeborene is gelijkaardig aan de samenstelling van de huid van een volwassene, maar ze is wel heel wat dunner (40 tot 60% van het aantal cellen van een volwassene) en dus kwetsbaarder.

De specificiteit van de babyhuid

Bij de geboorte heeft de huid van een pasgeborene nog niet alle kwaliteiten en functionaliteiten zoals een volwassen huid. Het zal enkele jaren duren alvorens ze haar volle maturiteit bereikt, zelfs al leunt haar structuur heel dicht aan bij deze van de volwassene.

 • De beschermende functie is nog niet volledig ontwikkeld :   
  - het water in de huid kan makkelijker verdampen
  - externe agressoren kunnen makkelijker binnendringen in de huid
 • De hoornlaag (meest oppervlakkige laag van de huid) is dunner en de cellen zijn meer verspreid, deze vormt nog geen goede barrière. De permeabiliteit voor externe agentia (parfum, zepen, koude, warmte) en voor infectieuze agentia zou hoger zijn.
 • De verhouding oppervlakte/gewicht is groter, waardoor er een groter risico is op huidresorptie.
 • Premature baby's hebben een zeer dunne huid met een hogere permeabiliteit, deze moeten dus zeker extra beschermd worden.
 • Bij de geboorte is de pH 6, daarna daalt hij tot pH 5. De huid is bij de geboorte steriel, na een week is er een normale huidflora ontwikkeld.

Omwille van al deze redenen is het enorm belangrijk om de babyhuid goed te hydrateren en te beschermen met behulp van specifieke producten aangepast aan de enorm fragiele huid van de baby.

Hydratatie van de babyhuid is tijdens de koude wintermaanden nog belangrijker!

De huid bestaat voor meer dan 70% uit water. Het behouden van het waterpeil in een babyhuid, is door zijn specificiteit moeilijker, maar minstens even belangrijk als bij een volwassene.

En tijdens de koude wintermaanden wordt de huid nog veel meer op de proef gesteld!

Puberteit

In de puberteit start de productie van de hormonen. Hierdoor zullen de talgklieren actiever worden wat acne kan veroorzaken. Ook de eccriene zweetklieren worden hierdoor geactiveerd wat kan leiden tot overmatig zweten.

Pubers hebben ook vaak last van striemen door een snelle lichaamsontwikkeling.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt de elasticiteit van de huid dan weer op de proef gesteld.

Menopauze

In de menopauze zorgt het plotse stilvallen van de hormoonproductie voor huidverslapping en rimpelvorming. De huid wordt ook droger door een daling van de kwaliteit van alle functionele parameters.  Er is ook een daling van de secretieproducten.    

De vaak voorkomende warmteopwellingen kunnen voor couperose zorgen.

Huidveroudering

Wanneer men ouder wordt, wordt de huid dunner en kwetsbaarder. Ze is ook bleker en er ontstaan rimpels, groeven en plooien.

Dit komt enerzijds door het proces van huidveroudering, maar ook schadelijke invloeden waar onze huid een heel leven lang wordt aan blootgesteld hebben hier een invloed op.

Natuurlijk (Intrinsieke Huidveroudering)

 • De epidermis wordt dunner, het vochtgehalte vermindert en de pigmentproductie daalt (blekere huid).
 • Ook de dermis wordt een heel stuk dunner. De hoeveelheid collageen en elastische vezels daalt, de huid is minder stevig en elastisch en ze kan minder vocht vasthouden.
 • De bloedvaten in de huid worden brozer waardoor de aanvoer vermindert. Het aantal zweetklieren blijft gelijk maar hun functie vermindert. De beharing vermindert en we krijgen een herverdeling van het onderhuidse vetweefsel.
 • Vlakker, minder stofwisseling tussen voedende lederhuid en opperhuid.

Enkele factoren die de huidveroudering beïnvloeden (Extrinsieke Huidveroudering)

 • ZON

Een huid die vaak onbeschermd aan de zon werd blootgesteld zal er veel verweerder uitzien. Men ziet diepe rimpels en een ruwe textuur. De huid is vlekkerig.

 • ROKEN

Roken verstoort de doorbloeding van de huid en vermindert de elasticiteit. Hierdoor krijgen we een vale grijze teint, de huid wordt dunner en er zijn diepe groeven.

 • ALCOHOL

Alcohol doet de bloedvaten uitzetten, hierdoor wordt couperose en spataders in de hand gewerkt.

Share :
Copyright 2022 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring