mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Voetschimmel - Zwemmerseczeem - Atleetvoet
foto beschikbaar voor iPhone

Voetschimmel - Zwemmerseczeem - Atleetvoet

Wat is voetschimmel - zwemmerseczeem - atleetvoet?

Een schimmelinfectie van de voet. Komt voornamelijk voor tussen de derde en de vierde en tussen de vierde en de vijfde teen. De infectie kan zich ook verspreiden over de voetzool, de voetrug en tussen de andere tenen.

Dit gaat gepaard met jeuk, schilfering, verweking en kloofvorming.

De schimmel wordt veroorzaakt door schimmels. Deze schimmels groeien in het verhoornde deel van het epidermis (opperhuid), nagel en haren. Ze scheiden fermenten af waarmee zij de zachte en zelfs de harde keratine van de hoornlaag, haar en nagel aantasten, waardoor zij pathogeen worden.  De proliferatie, infiltratie en spreiding van deze schimmels  wordt bevorderd in warme en vochtige omstandigheden. Dikwijls hebben mensen met zweetvoeten een chronisch schimmelinfectie. Deze schimmels zijn vaak aanwezig op zwembadvloeren en in gemeenschappelijke douches en kleedkamers. Vandaar ook de naam atleetvoet.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Reiniging Voetschimmel - Zwemmerseczeem - Atleetvoet
» Verzorging Voetschimmel - Zwemmerseczeem - Atleetvoet

Wat kan de arts voor u doen?

Wanneer zelfzorg na enkele weken geen verbetering geeft, of er verergering  optreedt, gaat men best naar de arts. Deze zal een differentiële diagnose stellen, eventueel een uitstrijk nemen en de behandeling aanpassen.

Wat kan u zelf doen?

De eerste en belangrijkste raad is de voeten droog houden

Het is aan te raden de voeten dagelijks te wassen en zeer goed af te drogen (vooral tussen de tenen). Dagelijks moet men verse kousen aantrekken (liefst katoenen kousen) en er moet regelmatig van schoenen gewisseld worden. Als het kan zoveel mogelijk de voeten aan de lucht laten drogen en open of luchtdoorlatende schoenen dragen.

In kleedkamers, douches of zwembaden draagt men best teenslippers.

Behandelen kan met behulp van een schimmeldodende crème. Deze wordt best gebruik tot minstens een week na het verdwijnen van de symptomen.

De voeten kunnen vooraf gewassen worden met een antibacteriële zeep (Isobetadine).

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring