mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Schurftinfectie - Scabies
foto beschikbaar voor iPhone

Schurftinfectie - Scabies

Wat is schurftinfectie - Scabies?

Schurftinfectie wordt veroorzaakt door een mijt. Deze graven zich in in het stratum corneum dus zeer oppervlakkig en maken daar kleine gangetjes (zichtbaar als onregelmatige potloodstreepjes).

Krabletsels en gangetjes komen voornamelijk voor ter hoogte van de handen (tussen de vingers), polsen, voeten, mannelijke genitaliën, oksels, billen en buik. Naast gangetjes kunnen er ook rode bulten voorkomen, dit is vaak zo bij kinderen.

Het belangrijkste en vervelendste symptoom is de heel felle jeuk, vooral 's nachts.

Schurft wordt overgedragen door intiem contact met een besmet persoon en langdurig  contact met de lakens of kleren van een besmette persoon. De mijt kan nog tot 24u buiten de mens blijven leven bij 20°C. Het  heeft niet altijd  te maken met slechte hygiëne.

Wat kan de arts voor u doen?

Er zijn drie middelen beschikbaar: lokaal Permethrine en benzylbenzoaat. Ivermectine kan nodig zijn voor zware gevallen.

Meestal wordt Permethrine-crème (Zalvor) voorgeschreven.

Zorg ervoor dat de huid goed droog, zuiver en koud is.

Hoeveelheid in éénmaal te gebruiken :
Volwassenen en kinderen boven de 12 jaar: tot 1 tube
Kinderen van 6 tot 12 jaar: tot 1/2 tube
Kinderen van 1 tot 5 jaar: tot 1/4 tube
Kinderen van 2 maanden tot 1 jaar: tot 1/8 tube

Volwassenen en kinderen boven de 2 jaar: De Zalvor crème op het hele lichaam aanbrengen maar niet op het hoofd. De gebieden tussen de vingers en tussen de tenen, de polsen, de oksels, de uitwendige geslachtsdelen, de bilstreken en onder de vinger- en teennagels moeten bijzonder behandeld worden. Aangezien het gehele lichaam moet behandeld worden, mogen ook moeilijk bereikbare delen, zoals de rug niet vergeten worden. Bij vrouwen zullen ook de borsten behandeld worden. Voor sommige volwassenen kan een extra tube nodig zijn voor bedekking van het gehele lichaam, maar men mag dehoeveelheid van 2 tubes niet overschrijden. Normaal volstaat één behandeling, maar een tweede behandeling kan nodig zijn indien uw arts het nodig acht bv. in geval van een aanhoudende infectie.

Kinderen tussen 2 maand en 2 jaar: Zalvor crème wordt op het gehele lichaam aangebracht, doch eveneens op het aangezicht, nek, schedel en oren. Voorzichtig zijn rond het gebied van de mond, waar de crème zou kunnen worden afgelikt en rond de ogen !

Bejaarden: Zoals beschreven voor volwassenen; op het gehele lichaam, maar eveneens het hoofd, de nek, schedel en oren zullen behandeld worden.

Kinder jonger dan 2 jaar moeten behandeld worden onder toezicht van een gezondheidsmedewerker.

Na 8 à 12 uur mag men de crème goed afwassen.
Het is belangrijk het hele gezin en de partners ook te behandelen, zelfs wanneer deze geen symptomen hebben.

Wat kan u zelf doen?

Waarschuw alle huisgenoten en anderen die besmet konden worden.

Grondig wassen en met borsteltje streepvormige gangetjes opborstelen.

Zalf of crème aanbrengen en minstens 8 u laten inwerken.

Trek schone kleren aan en ververs het beddengoed.

Desinfectie van de kledij en het beddengoed:

Het beddengoed en de kleren die men de 3 voorgaande dagen gedragen heeft wassen op meer dan 60°C. Wanneer men deze niet op 60°C kan of mag wassen: gedurende minimum 3 dagen in een afgesloten plastiek zak bewaren of naar de droogkuis brengen.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring