mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Schimmelnagel - Kalknagel
foto beschikbaar voor iPhone

Schimmelnagel - Kalknagel

Wat is een schimmelnagel - kalknagel?

Een schimmelnagel , frequent in de volkstaal kalknagel genoemd, is een nagel die geïnfecteerd is door een schimmel (er zijn 2 soorten schimmels, dermatofyten en gisten). Hierdoor kunnen verschillende veranderingen aan de nagelplaat optreden. Deze laat los aan de top van de nagel, er treedt hoornvorming op onder de nagelplaat of er zijn oppervlakkige verkleuringen gaande van wit, geel, bruin naar zwart, naargelang de soort schimmelinfectie.

De term kalknagel verwijst naar de nagels die door bepaalde schimmels  een hoorn- en witachtige verdikking vertonen. Dit klinisch beeld is echter niet typisch voor schimmelinfecties van de nagels. Verdikkingen van de nagel kunnen ook geïsoleerd voorkomen, op oudere leeftijd, bij vaatafwijkingen, of secundair aan psoriasis of inflammatoire nagelafwijkingen.

Schimmelinfecties komen  meestal voor aan de grote teennagels van de voeten. Het gaat vaak om een schimmelinfectie van de huid die overslaat op de nagel.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Verzorging Schimmelnagel - Kalknagel

Wat kan de dermatoloog voor u doen?

Een spontane genezing is uiterst zelden. Als er een spontane verbetering voorkomt, is dit meestal omdat het om een andere aandoening ging.

Lokale behandeling:

Nagellak met amorolfine 5%. Deze moet 1 à 2 keer per week op de aangetaste nagel worden aangebracht gedurende 6 maanden voor de vingernagels en 9-12 maanden voor de teennagels.

Amorolfine 5% is een lokaal product dat goed gecombineerd kan worden met systemische antimycotica. Dit middel is als monotherapie niet zo succesvol als de orale middelen, maar in combinatie verhoogt het de kans op genezing en verminderen de kansen op recidieven. Bij contra-indicaties voor orale antimycotica is het goed om een lokaal alternatief te hebben.

Orale behandeling:

Een volledige uitroeiîng van de schimmels in de nagels zonder orale behandeling is zeer moeilijk. Succesvolle genezing kan bekomen worden met een oraal antischimmel geneesmiddel. De meest gebruikte. zijn Itraconazol (Sporanox) en terbinafine (Lamisil). Kuren  van enkele weken tot maanden.zijn nodig voor een efficient resultaat.

Wat kan u zelf doen?

In principe is het niet noodzakelijk een schimmelnagel te behandelen, tenzij bij mensen met diabetes, wanneer men een algemeen verminderde weerstand heeft of herhaaldelijk wondroosinfecties (in de medische taal erysipelas) aan het been heeft.

Enkele tips om schimmelnagels te voorkomen:

 • Draag katoenen sokken en schoenen die goed passen.
   
 • Deel geen schoenen en/of kousen met andere personen.
   
 • Houd de nagels droog en proper en knip ze regelmatig.
   
 • Draag slippers in openbare plaatsen zoals zwembaden, sauna's….
   
 • Was regelmatig de handen en droog ze goed af.
Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring