mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Scheurmond - Mondhoekeczeem
foto beschikbaar voor iPhone

Scheurmond - Mondhoekeczeem

Wat is scheurmond - mondhoekeczeem?

Uw arts zal ook spreken over cheilitis angularis, angulosi infectiosi of perlèche.

Het is een ontsteking van de mondhoeken veroorzaakt door een infectie of door chronische irritatie.

De mondhoeken zijn gevoelig voor schimmelinfectie want ze zijn voortdurend vochtig door het speeksel, waardoor een ideale voedingsbodem voor Candida albicans, die van nature in de mondholte aanwezig is, ontstaat. 

De kans op infectie is groter als de plooi diep is. Bij ouderen door het invallen van de wangen of een slecht zittend kunstgebit. Bij kleine kinderen vaak ten gevolge van kwijlen, spenen, beugels..

De kans op infectie is ook groter als er veel candida schimmels aanwezig zijn bvb na antibioticakuur of bij afweerstoornissen, en bij gevoeligheid voor mycosen zoals  bij diabetes, overgewicht, zwangerschap, immuundeficiënties, HIV, chemotherapie, gebruik van cortisone of andere immunosuppressiva en biologicals.

Naast candida infecties kunnen ook andere bacteriën de mondhoeken infecteren, zoals S. aureus, streptokokken, en andere micro-organismen.

Als symptomen ziet men het ontstaan van kloofjes in de mondhoeken, er is roodheid, soms met kleine schilfers, pijn bij contact van voedsel met zure pH.

Wanneer er ook een wit beslag of dikke schilfers  te zien zijn, is er waarschijnlijk een surinfectie met een Candida gist opgetreden.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Verzorging Scheurmond - Mondhoekeczeem

Wat kan de arts voor u doen?

Eerst zal hij onderzoeken waarom er een mondscheur is. Indien de onderliggende oorzaak niet eerst behandeld wordt, zal de mondscheur steeds terugkomen.

Bij schimmelinfectie zal hij een antimycoticum geven, bij bacteriële infecties zullen antiseptica voorgeschreven worden.

Bij een slechtzittend gebit zal de persoon naar de tandarts verwezen worden.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring