mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Droge huid – Xeroderma / Xerosis
foto beschikbaar voor iPhone

Droge huid – Xeroderma / Xerosis

Wat is droge huid – Xeroderma / Xerosis?

Het woord  xeroderma komt van het grieks  “xeros” dat “droog” en van  “derma “ dat “huid”  betekent.
Men spreekt ook van  “xerosis”  dat ook van het grieks komt, nl van “xero”  droog en “osis” aandoening.  Bij dit laatste spreekt men eigenlijk van een droge huid ten gevolge van een huidziekte. 

Normaal zijn de bovenste huidcellen van de hoornlaag omgeven door huidvetten die als het ware het cement rond deze hoorncellen (de bakstenen) zijn. Bij tekort of veranderingen aan deze huidvetten (ceramiden, vrij vetzuren en cholesterol), verliest de huid vocht en ontstaat droge huid.

Door een daling van het watergehalte in de huid ontstaat er een gestoorde barriere functie en dat  veroorzaakt een ontsteking. De huid is rood, schilfert af, is minder flexibel. Er kunnen ook kloofjes ontstaan. Men heeft ook last van jeuk en de huid is gevoeliger . Soms kan er ook plaatvormige afschilfering van de huid optreden, voornamelijk op armen en benen (craquelé of visschubben).

Droge huid wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Een veralgemeende dehydratatie en omgevingsfactoren zoals droge lucht, UV bestraling, hevige wind en koude werken droogte in de hand. Maar ook te vaak of te lang baden of douchen met heet water en het overmatig gebruik van zeep geven aanleiding tot droge huid. Oudere mensen hebben vaker last van droge huid. Dit komt doordat hun epidermis dunner is, er bevinden zich minder hygroscopische stoffen, minder intercellulaire vetten in de huid en de talgproductie is gedaald.

Bepaalde ziekten en behandelingen kunnen  gepaard gaan met een droge huid. Eén van de meest frequente aandoening is erfelijk eczeem of atopische dermatitis. Medicatie die de huid uitdrogen zijn bijvoorbeeld de vitamine A zuur derivaten die gegeven worden bij acne.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Reiniging Droge huid – Xeroderma / Xerosis
» Bescherming zon/winter Droge huid – Xeroderma / Xerosis
» Verzorging Droge huid – Xeroderma / Xerosis

Wat kan de dermatoloog voor u doen?

De dermatoloog zal eerst moeten uitmaken of er geen ziekte is die aan de oorsprong van de droge huid ligt.

Bij zware ontsteking  kan gedurende 7 dagen een lokale  hydrocortisone zalf of creme gebruikt worden. Dit vermindert de jeuk en de ontsteking. Deze mag niet lang aangebracht worden en  zeker niet op een beschadigde huid.

Bij een bijkomende infectie door het krabben zal de dermatoloog een lokaal antisepticum of antibioticum geven.

Wat kan u zelf doen?

  • Korte baden van 3 à 5 minuten met lauw water nemen.
  • Gebruik badolie en zeepvrije zeep  in plaats van agressieve zeep om de huid te reinigen. Zepen en badschuim "ontvetten" de huid.
  • Meermaals per dag een emolliëns op de huid aanbrengen. Dit binnen de 3 minuten na het baden en niet op een beschadigde huid. Eventueel kunnen zalven op basis van ureum, melkzuur of allantoïne gebruikt worden, deze gaan hardnekkige vormen van droge huid tegen. Geparfumeerde zalven of cremes zijn te mijden daar zij de huid uitdrogen.
  • Het is ook belangrijk voldoende te drinken en zeker niet te krabben aan de droge huid.
  • Zet de verwarming niet te hoog en zorg voor vochtverdampers aan de radiatoren om de lucht in huis niet te droog te maken.

Een droge huid is vatbaarder voor het ontstaan van wondjes (door krabben bij jeuk) of eczeem. Vandaar het belang om een droge huid goed te verzorgen, te beschermen en op een gepaste manier te reinigen.

Links & documentatie

» Folder Huidinfo.nl

Share :
Copyright 2023 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring