mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Zonnebrand
foto beschikbaar voor iPhone

Zonnebrand

Wat is zonnebrand?

Zonnebrand is een pijnlijke, rode reactie van de huid op te lange blootstelling aan UV stralen. Vooral de UVB-stralen veroorzaken zonnebrand.

Zonnebrand betekent dat de UV stralen zware beschadigingen aan de kern van de huidcellen heeft veroorzaakt. Frequente zonnebrand van de huid kan later leiden tot huidkanker.

Behalve roodheid, kan er ook blaarvorming ontstaan. Daarna gaat de huid afschilferen. In erge gevallen, kan er ook koorts, misselijkheid, braken en hoofdpijn ontstaan. In deze situatie dient een arts gecontacteerd te worden.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Bescherming zon/winter Zonnebrand
» Verzorging Zonnebrand

Wat kunt u zelf doen?

Voorkomen is beter dan genezen!

  • Vermijd de zon tussen 12 en 15u, blijf  liever in de schaduw of binnen. Gebruik een geschikte zonbescherming zelfs als u in de schaduw zit.
  • Kledij is een efficiente bescherming. Sommige lichtgewoven kledingstukken kunnen UV-straling doorlaten.
  • Wanneer u in de felle zon zit, smeert u uw huid en vooral de niet bedekte huidsdelen in met een geschikte zonnebescherming, zelfs indien u een t-shirt draagt.
  • Wrijf het lichaam in met een geschikte zonnecrème 30 minuten voor u in de zon gaat en herhaal zeker elke 2 uur en na het baden.
  • Bij uitgebreide zonnebrand raadpleeg een arts, daar een algemeen onwelzijn kan voorkomen.
  • Drink genoeg water.
  • Naargelang de ernstigheid van de zonnebrand kan men lokaal de huid koelen, daarna een hydraterende, of corticoiden zalf of crème aanbrengen gedurende een drietal dagen.
Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring