mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Zwangerschapsmasker
foto beschikbaar voor iPhone

Zwangerschapsmasker

Wat is zwangerschapsmasker?

Het is een onschuldige hyperpigmentatie, ook melasma genoemd, die typisch tijdens de zwangerschap ontstaat. Het is een bruine verkleuring van het gelaat en soms ook de nek. De meest typische plaatsen zijn het voorhoofd, de jukbeenderen, bovenlip en kin. Doorgaans verdwijnt de donkere verkleuring na de zwangerschap. Niet zelden komt het bij volgende zwangerschappen terug en dikwijls donkerder dan voorheen.

Ook vrouwen met aanleg die niet zwanger zijn en de pil nemen kunnen zo'n melasma ontwikkelen. Men stelt een verhoogde activiteit van de pigmentcellen vast met verhoogde pigmentatie tot gevolg. Doordat niet alle pigmentcellen even sterk reageren ontstaat een vlekkerige verkleuring van de huid. De vlekken zijn meestal grillig van vorm.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Bescherming zon/winter Zwangerschapsmasker
» Verzorging Zwangerschapsmasker
» Camouflage Zwangerschapsmasker

Wat kan de arts voor u doen?

  • Indien de donkere verkleuring van de huid na de zwangerschap niet vanzelf verdwijnt kan de arts een crème voorschrijven die hydrochinon bevat. Deze stof bleekt de huid door de aanmaak van pigment af te remmen. Dit effect wordt zichtbaar na 4 tot 8 weken.
  • Oppervlakkige peeling met fruitzuren.
  • Verder kan de huidarts lasertherapie toepassen.

Helaas is het mogelijk dat na blootstelling aan de zon na behandeling met crème of lasertherapie de onregelmatige pigmentatie weer terugkomt.

Wat kan u zelf doen?

Vrouwen met aanleg doen er verstandig aan tijdens de zwangerschap en erna een geschikte volledige zonnebescherming te gebruiken.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring