mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Contacteczeem
foto beschikbaar voor iPhone

Contacteczeem

Wat is contacteczeem?

  1. Wat is eczeem of eczema?

De term eczeem of eczema wordt gebruikt voor een bijzondere vorm van inflammatoire- (ontstekings)reacties van de huid en is gemeenschappelijk aan vele verschillende “eczemateuse aandoeningen”. Eczema geeft geen diagnose op zichzelf maar maakt, zoals anemia, deel uit van symptomen of fysische tekens waarvoor verschillende oorzaken kunnen bepaald worden. Eczeem en dermatitis zijn synoniemen

Eczeem heeft niet EEN, maar VERSCHILLENDE aspecten.

  1. De huid kan hevig rood, duidelijk gezwollen en bezaaid zijn met een groot aantal speldpunt- of speldekopgrote blaasjes. Sommige van deze blaasjes zijn gebarsten en vervangen door een putje waaruit vocht sijpelt. Men noemt dit een NAT of AKUUT ECZEEM.
  2. Vervolgens wordt de roodheid minder hevig, het oedeem eveneens, de blaasjes verdwijnen en de putjes zijn opgedroogd. Er ontstaat schilfering die gepaard gaat met belangrijke jeuk. Dit eczeem wordt SUBAKUUT of GENEZEND ECZEEM genoemd.
  3. Bij CHRONISCH eczeem wordt de huid dikker en blinkend door herhaalde wrijving en krabben. De verdikte huid is doorkliefd door een net van ruitvormige groefjes die de normale lijntjes zijn in de huid.

Contacteczeem is een eczeem dat wordt veroorzaakt door contact met een uitlokkende stof.

De huid reageert op de plaats waar contact geweest is met de uitlokkende stof. Dit soort eczeem kan ontstaan via 2 mechanismen. Irritatie of allergie.

Irritatie:
Contacteczeem dat ontstaat door contact met agressieve stoffen die de huidcellen rechtstreeks aantasten. Het gevolg hiervan is dat de huidbarrière gestoord is en de huid droger is dan normaal. Voorbeelden van zulke irriterende stoffen zijn schoonmaakmiddelen, zeep, oplosmiddelen,...

Allergie:
Contacteczeem dat ontstaat door een individuele overgevoeligheidsreactie in de epidermis, na herhaald contact met een bepaalde stof. Deze stoffen zijn op zich onschadelijk. De stoffen die een allergie uitlokken noemt men allergenen. Vaak voorkomende allergenen zijn chemische stoffen, cosmetica, nikkel,... Vooraleer een allergie ontstaat moet eerst contact met het allergeen voorkomen. Dit kan een kort contact zijn of soms kan er jaren probleemloos contact met het allergeen zijn.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Bescherming zon/winter Contacteczeem
» Verzorging Contacteczeem

Wat kan de dermatoloog voor u doen?

Doorgaans wordt contacteczeem behandeld met cortisonecrèmes tot de huid volledig hersteld is.

Bij irritatie contacteczeem is het nadien belangrijk irriterende stoffen te vermijden.

Wanneer er sprake is van allergisch contacteczeem zal men met behulp van patchtesten of lapjesproeven proberen achterhalen voor welke stof men precies allergisch is. Eens met dit weet is het uiteraard ook belangrijk dit allergeen te mijden.

Wat kan u zelf doen?

Zowel bij irritatie contacteczeem als bij allergisch contacteczeem is vermijden van de uitlokkende factor het voornaamste deel van de behandeling.

Het is ook aan te raden de huid goed te hydrateren zodat de huidbarrière intact blijft. Er kunnen afdekkende barrièrecrèmes gebruikt worden om contact met het allergeen te voorkomen.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring