mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Vitiligo
foto beschikbaar voor iPhone

Vitiligo

Wat is vitiligo?

Vitiligo is een huidziekte waarbij grillige witte plekken op het lichaam voorkomen. Deze breiden meestal geleidelijk uit en de rand is soms donkerder dan de gewone huid.

Meestal komen deze vlekken symmetrisch voor dan spreekt men van vitiligo vulgaris. Wanneer deze vlekken enkel op bepaalde gebieden van het lichaam voorkomen spreekt men van vitiligo segmentalis.

De vlekken komen meest voor op het gezicht, handen en voeten, oksels, rond geslachtsdelen en de anus, op drukplaatsen (knieën, ellebogen). Soms komen ook witte lokken in het haar voor. Vaak zorgt de aanwezigheid van deze vlekken voor psychosociale gevolgen.

De oorzaak is nog onbekend maar vermoedelijk gaat het hier om een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem de lichaamseigen pigmentcellen vernietigt waardoor deze geen melanine meer aanmaken. De ziekte is familiair bepaald en in deze families komen soms ook andere auto-immuunziekten voor.

Er zijn wel enkele factoren die vitiligo kunnen uitlokken, bij personen met een veronderstelde aanleg voor vitiligo, zoal stress, zonnebrand, wondjes, zwangerschap, bepaalde chemische stoffen, ernstige ziekten,...

Er moet een verschil gemaakt worden met een “halo naevus”. Deze ontstaan door de ontwikkeling van een witte vlek rond een voorafbestaande moedervlek die dan volledig ontkleurt. Deze worden best gecontroleerd want zeldzaam kunnen deze wijzen op een kwaadaardig melanoom.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Bescherming zon/winter Vitiligo
» Camouflage Vitiligo

Wat kan de dermatoloog voor u doen?

Er zijn enkele therapieën ter beschikking maar de behandeling moet lang worden volgehouden en er is geen garantie op resultaat. Soms is de beste aanpak niet behandelen.

Cortisonecrèmes kunnen doeltreffend zijn. Het betreft hier wel matig tot sterk werkende cortisonecrèmes. Deze behandeling moet dus beperkt worden in tijd (hoogstens enkele maanden).

Bestraling met UVB-stralen: UVB-therapie. Deze methode kan effectief zijn maar de behandeling moet zo lang aangehouden worden dat het gevaar voor bijwerkingen zoals verbranden, huidkankers bevorderen, te groot is om deze behandeling toe te passen.  

PUVA-therapie: hierbij neemt men psoralenen in en wordt men twee maal per week met UVA bestraald. De gezonde pigmentcellen worden zo gestimuleerd om melanine aan te maken. De voornaamste bijwerkingen zijn maaglast door de psoralenen en verbranding. Deze therapie mag niet worden toegepast bij zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en bij kinderen.  
De Behandeling moet onder controle van een arts gebeuren daar een maximale dosis UVA bestraling niet mag overschreden worden.

Crèmes die vitamine-D derivaten bevatten zouden het gunstige effect van de UV-behandelingen kunnen versterken.

Door middel van transplantatie kan men stukjes eigen gezonde gepigmenteerde huid overbrengen naar de zones zonder pigment.

Wanneer de pigmentloze gebieden zeer groot zijn kan men de omgekeerde techniek toepassen. Namelijk depigmentatie van de zones waar wel nog pigment voorkomt.

Wat kan u zelf doen?

Het is eerst en vooral zeer belangrijk zich goed te beschermen tegen de zon. De pigmentloze vlekken zijn gevoeliger voor de zon en kunnen snel verbranden.

Om de plekken minder zichtbaar te maken kan men gebruik maken van een goede camouflage. Een goede camouflage kan aangeleerd worden en houdt 48 uur. Ook zelfbruinende crèmes kunnen de plekken minder zichtbaar maken.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring