mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Allergie
foto beschikbaar voor iPhone

Allergie

Wat is allergie?

Een allergie is een overdreven reactie van het lichaam op een onschadelijke stof. Ons immuunsysteem reageert normaal op schadelijke stoffen en verwijdert deze uit het lichaam. Wanneer ons immuunsysteem reageert op een stof die niet schadelijk is veroorzaakt dit klachten zoals eczeem, urticaria, astma, hooikoorts, ...

De stoffen die zo een allergische reactie kunnen uitlokken noemt men allergenen. Er bestaan vele duizenden allergenen.

Een allergie treedt meestal op nadat er reeds verschillende keren contact geweest is met het allergeen, tijdens deze contacten bouwt het immuunsysteem een allergische reactie op, dit noemt men sensibilisatie. Soms treedt een allergie pas op na jaren contact met het allergeen.

De symptomen die optreden zijn afhankelijk van het type allergie, het soort allergeen en de contactplaats tussen lichaam en allergeen. Deze symptomen kunnen plaats vinden ter hoogte van de huid, de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel. Een anafylactische shock is een heftige ontstekingsreactie. Hierbij wordt een groot deel van het lichaam geactiveerd en er onstaat massale bloedvatverwijding waardoor de bloeddruk sterk daalt en de hersenen geen zuurstof meer krijgen. Wanneer niet snel wordt ingegrepen kan deze shock de dood tot gevolg hebben.

Op de huid kunnen verschillende soorten allergie voorkomen:

  1. Roodheid, jeuk en schilfering na contact met een allergeen op de huid.
  2. Roodheid, jeuk en schilfering van de huid na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of het inademen van luchtwegallergenen.
  3. Roodheid en zwelling bij het nuttigen van voedsel, op de plaatsen waar het voedsel in contact komt met de huid treedt reeds na enkele minuten roodheid en zwelling op.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Reiniging Allergie
» Verzorging Allergie

Wat kan de arts voor u doen?

Bij vermoeden van allergie kunnen verschillende testen worden uitgevoerd om uit te zoeken voor welke stoffen men allergisch is. Eerst en vooral zal men de patiënt zorgvuldig ondervragen.

Enkele testen:

Patchtesten: hierbij worden een reeks pleisters met mogelijke allergenen op de rug aangebracht. Na 2 tot 4 dagen worden deze verwijderd om de reactie van de huid te bekijken.

Priktesten: hierbij wordt een druppel van het allergeen door de huid geprikt. In geval van allergie zal na korte tijd roodheid en zwelling optreden op de plaats waar geprikt werd.

Deze testen bieden nooit volledig uitsluitsel.

Wat kan u zelf doen?

De enige oplossing is het vermijden van het allergeen. Om dit gemakkelijker te maken bestaan verschillende hulpmiddelen zoals lijsten met verboden cosmetica, verzorgingsproducten, medische zalven,...

Indien dit niet voldoende lukt is nog steeds een behandeling met een cortisonecrème of een antihistaminicum mogelijk. Bij ernstige uitgebreide allergie kan een korte inname van cortisone nodig zijn.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring